zondag 10 december 2006

Zwaar weekend

Vrijdag was Kay ziek, zaterdag veel op hem gelet en leek hij aan de beterende hand. Maar vandaag (zondag) rond 5 uur werd hij weer kortademig en had hij weer 39,6 graden koorts. Deze keer hebben we geen moment getwijfeld en zijn we begonnen met de antibiotica. Gelukkig ligt hij nu (rustig ademend) te slapen. Zonder omwegen was het een enorm stress weekend.

!! Nieuwe wereldburger: Quin !!

Vorige week zaterdag reed ik naar Joan en Zeger en dacht in de auto na over mijn bevalling. Joan was namelijk hoog zwanger. Aan de ene kant is het mooi om die 'oerkracht' te ervaren. Het heeft iets wezenlijks, puurs en instinctiefs. Aan de andere kant is het zo pijnlijk en voel je je zo hulpeloos en afschuwelijk. Iedere vrouw die zegt dat het wel meeviel liegt. En iedere vorm van pijnbestrijding is alleen maar meegenomen.

Deze zondag ging ik op kraamvisite (zonder Kay, die toch wel weer wat ziekig was, en Bendert). Maandagochtend was Joan (eindelijk) bevallen van Quin. Hij werd geboren na 3 dagen/nachten pijnlijke voorweëen, met een -nood- keizersnee..
Zeger vertelde dat de verloskundige in eerste instantie pas wilde komen als de weëen om de 4 minuten waren. Wat bij Joan niet het geval was. Op het allerlaatste moment mochten ze naar het ziekenhuis. Als ze een half uur later waren gegaan was het waarschijnlijk te laat geweest.
Ook tijdens mijn bevalling ervoer ik de verloskundige niet als een kundig persoon. Ik kreeg een assistente op bezoek die 'per ongeluk' de verkeerde doptone had meegenomen (en gebruikt had terwijl ik in bad zat, terwijl deze niet geschikt was voor onderwater). Tijdens het opvangen van de weëen voelde ik me zeer ongemakkelijk met haar in mijn buurt. Ik had ik het gevoel dat ze achter mijn rug om liep te lachen om mijn gesteun en gekreun.
Voor mij is (zoals nu ook weer gebleken) een bevalling een te belangrijk moment om zomaar door een verloskundige te laten doen. Ondanks alle romantiek van de vroedvrouwen-maffia.
Daarnaast vind ik het onbegrijpelijk dat de medische wetenschap niet kan 'voorspellen' wie een makkelijke bevalling zal krijgen en wie niet. Duizenden vrouwen bevallen in Nederland, miljoenen in de wereld. Is er dan niet 1 onderzoeker die vooraf wetenschappelijk kan bepalen welke symptonen van belang zijn om een bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen.