dinsdag 20 maart 2007

Reis-tips voor verre reizen met een baby

Gezien we na HK "ervaring" hebben met het ver reizen met een baby (12 uur vliegen naar Hong Kong en +7 uur tijdsverschil met Nederland), een paar tips. Wel wil ik benadrukken dat Kay een relatief makkelijke baby is en ongeveer 1 jaar was tijdens de heen en terug vlucht.

De Bestemming
Met een baby gingen wij voor een bepaalde mate van zekerheid. Voor ons waren eten, hygienische omstandigheden en comfort misschien wel het meest doorslaggevend bij de keuze van een bestemming. Wij zijn naar Hong Kong gegaan omdat de keuze qua eten daar zeer breed is (in uiterste nood was er zelfs een nederlands restaurant geweest) en Hong Kong is een welvarende stad waardoor het met hygienische omstandigheden en comfort goed gesteld is.
Wij zijn ook specifiek gegaan voor een verblijf in één hotel en zijn niet (zo als we in het tijdperk voordat we ouders waren gewend waren) gaan rondtrekken van hotel naar hotel. Dit leek ons niet haalbaar met de hoeveelheid extra bagage die we verwachtten mee te slepen.
Totdat Kay z´n eigen rugtas kan dragen zijn we "veroordeeld" tot auto vakanties of het verblijf op één plaats.

De Vliegreis

  • Neem een zo laat mogelijke vlucht.
    Onze heen vlucht was om 13:30, met als gevolg dat Kay het grootste deel van de vlucht (van ±12 uur) wakker was en dus bezig gehouden moest worden. Alleen de laatste twee uur sliep hij. De terug vlucht was om 0:25. Kay was om die tijd ontzettend moe en heeft zo´n 8 uur tijdens de vlucht van 10 uur geslapen (waardoor wij ook 6 à 7 uur slaap hebben kunnen krijgen).
  • Neem van te voren contact op met de vliegmaatschappij om een wiegje (en een zitplaats) te reserveren.
    Aan boord van vliegtuigen zijn vaak wiegjes beschikbaar, als je van te voren aangeeft dat je met een baby vliegt zullen veel maatschappijen een aparte plaats vooraan reserveren voor de ouders (b.v. tegen het afscheidingsschot naar de pantry), in het afscheidingsshot zit een openklapbare plank waarop het wiegje geplaatst kan worden (lees het artikel over "Hoe kindvriendelijk zijn luchtvaartmaatschappijen" voor een overzicht - hier wordt ook nog het verschil tussen "bassinets" en babybedjes aangegeven). Stel je niet te veel voor bij het wiegje, het exemplaar van Cathay Pasific leek op een soort van jaren '50 reiswieg. Kay had rondom ongeveer 1 cm ruimte en dat nog alleen als hij z´n benen een beetje introk (het scheelt echter als je een late vlucht hebt en het kind moe is). Wat ook nadelig is, is dat er in ons geval boven de wieg een LCD scherm hing waarop vluchtinformatie te zien was (hetgeen Kay op de vroege heenreis dan ook uit z´n slaap hield, op de terug reis deed deze het gelukkig niet).
    Ook als de baby niet wil slapen is het toch handig om het wiegje te hebben; op een lange vlucht kan het best vermoeiend zijn om de baby de hele tijd op schoot te hebben. In dat geval kun je de baby in de wieg zetten.
    Het reserveren van een zitplaats met wiegje heeft ook het voordeel dat je als ouders tenminste naast elkaar kan zitten (vroeg inchecken helpt natuurlijk ook). Op de terugreis zagen we een stel wat dat niet had gedaan, met als gevolg dat de vrouw bij de wieg zat en de man enkele rijen daar achter (wat natuurlijk niet erg practisch was).
  • Neem voor tijdens opstijgen en landing een speen of drinken mee.
    Om er voor te zorgen dat de baby niet te veel last heeft van z´n oren is het handig om een speen of zuigfles bij de hand te hebben tijdens take-off en landing. Als hij/zij zuigt (en slikt) wordt de druk op de oren weggenomen.
    De nieuwe (asociale) anti-terrorisme regels (die er alleen zijn om passagiers te terroriseren) dicteren dat je geen vloeistoffen in verpakkingen groter dan 100ml mee mag nemen. Gelukkig wordt er nog wel uitzondering gemaakt voor babyvoeding. Een eenvoudige fles water mag je dus niet meenemen. In Hong Kong bij de terugreis waren ze gelukkig wel zeer relaxed en mocht je zo veel water meenemen in je handbagage als je wilde (zo kan het dus gelukkig ook nog!!)
  • Neem voldoende speeltjes mee + een deken
    Neem voor tijdens de vlucht speeltjes zoals boekjes mee en een deken die je in het wiegje kunt gebruiken. Ons wiegje had een keiharde matras.
  • Wees op tijd bij de gate
    Mensen met kleine kinderen krijgen voorrang bij de gate om aan boord te gaan van het vliegtuig. Maak hier gebruik van! Op de heenreis wisten we dit niet, waardoor we laat in het vliegtuig kwamen en alle bagageruimte boven onze stoelen vol was. Omdat je toch iedere 15 minuten iets voor de baby uit je bagage wilt halen, hadden wij binnen de kortste keren onze tassen bij onze voeten staan, geen beenruimte meer en een baby die over onze schoot kroop.
  • Buggy of Rugdrager
    Als je de baby in een buggy of rugdrager vervoert kun je deze mee nemen tot de deur van het vliegtuig. Hier moet je ´m (als het een volle vlucht is) inleveren en gaat deze alsnog het ruim in. Bij aankomst op de plaats van bestemming is de buggy/rugdrager dan weer in ontvangst te nemen vlak na de deur van het vliegtuig.
  • Drinken
    Aan boord van vliegtuigen is de lucht droog, dus zorg er (ook) voor dat de baby genoeg drinkt. Op de heen vlucht hadden we een flesje kant-en-klare babymelk bij ons, maar dat is niet perse nodig. Je kan altijd even naar de pantry lopen met een fles, daar een van de stewardessen of pursers wat warm met koud water laten mengen en melk met poedermelk maken. Heel handig voor reizen is een afsluitbaar bakje voor melkpoeder, wij hebben er een met drie compartimenten waarin je drie afgemeten voedingen kan bewaren - in ons geval net genoeg voor de reis.
  • Eten
    Kay eet al een tijdje redelijk mee (en heeft nooit uit potjes te eten gekregen), hierdoor is hij een vrij makkelijke eter. Meestal kun je als vliegtuigmaaltijd wel pasta bestellen, hiervan heeft hij mee gegeten. Wel hadden we op zowel heen als terugvlucht boterhammen bij ons. Ook hadden we "zuig-zakjes" met een soort groente-fruit mengsel op de kop getikt wat een prima tussendoortje was.
  • De baby heeft meer bagage als beide ouders samen
    Wij hadden zelf samen voor ongeveer 15kg aan bagage, in totaal hadden we echter bijna 40kg aan bagage. Je neemt voor de baby dus al snel meer bagage mee dan dat je voor jezelf mee neemt. Vervoer van en naar het vliegveld zowel thuis als op de plaats van bestemming is een must. Overigens hebben we minder dan de helft van Kay´s bagage ook daadwerkelijk gebruikt.
  • Verschonen
    In vliegtuigtoiletten is gelegenheid om je baby te verschonen (ook op het invaliden toilet en die is meestal vrij). Net zoals de vliegtuigwiegjes is ook dit krap bemeten. Je hebt weinig bewegingsvrijheid (en de baby nog minder). Zorg dat je alles bij je hebt voordat je het vliegtuigtoilet in gaat en neem e.v. ook een speeltje mee om de baby wat rustiger te houden (ik vergat dat steeds en heb me dus maar beholpen met een kunst-bloem die op het toilet aanwezig was). Zorg ook dat je ruim voldoende luiers en luierdoekjes in je handbagage mee neemt. Op de terugreis kregen we een tasje met luiers en creme van de stewardess maar dit is dus niet op iedere vlucht het geval, en als je met een minder service gerichte maatschappij vliegt kan je dit waarschijnlijk helemaal vergeten.
  • De baby blijft huilen tijdens de vlucht
    Maar je niet al te druk. In het geval van Kay gingen we met hem wandelen. Daarbij maakte hij snel contact met iedereen. Zo hadden de mensen die achter ons zaten de grootste lol met hem. Zodra er kinderen in de buurt kwamen was hij niet meer bij ze weg te slaan. (We moeten wel toegeven dat Kay niet zo'n baby was die non-stop tijdens een non-stop vlucht aan het huilen was, we hadden waarschijnlijk mazzel)
Het Hotel
  • Ledikant in het hotel
    Informeer van te voren of het hotel voor een ledikant kan zorgen. Zoniet dan zal je ook een vakantiebedje moeten meeslepen (en dat doe je liever niet).
  • Roomservice
    In het verleden maakten we nooit gebruik van roomservice, als de hotels waarin we logeerden dat al hadden. Ontbijt aten we misschien nog wel eens in het restaurant hotel, maar lunch of diner vrijwel nooit. Als je met een baby reist verandert dat. Je bent zowiezo ´s ochtends eerst in touw om de baby eten te geven als je daarna ook nog eens op jacht moet naar een ontbijt is het zo 12 uur ´s middags. Daarnaast ben je die nacht nog wel een paar keer opgestaan dus kan je, om de brakheid te verdrijven, wel een goed ontbijt gebruiken :-).
    Het van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid reizen was voor Kay soms vermoeiend, waardoor het er niet altijd van komt om ´s avonds uitgebreid naar een restaurant te gaan. Ook dan biedt roomservice uitkomst. Nadeel van roomservice kan wel zijn dat het menu nogal beperkt is en dat je er, zoals wij, na twee dagen op uitgekeken bent (gelukkig kende Hong Kong ook afhaal-chinezen en er zat ook een McSnack om de hoek (waar we gelukkig geen gebruik van hebben gemaakt)).
  • Ga voor een comfortabel hotel
    Of je het nu wilt of niet, je zult meer tijd op je hotelkamer door brengen dan je gewend was. Je wilt dus liever geen uitgeleeft hol met doorgelegen bedden en uitzicht op een blinde muur. (Neem ook voldoende te lezen mee, want de TV kan je ook niet aanzetten).
  • Een hotel kamer is niet babyproof
    Je eigen huis is over het algemeen behoorlijk babyproof als de baby al een tijdje kan kruipen, de gemiddelde hotelkamer is dat absoluut niet. Stopcontacten zijn niet beveiligd en er is geen commode. Voor Kay betekende dit dat hij op dag 2 van het hotelbed (waar hij op verschoont werd) af pletterde en daar een flinke blauwe plek op z´n voorhoofd aan overhield.. Let dus (allebij!) extra op! Maak eventueel gebruik van het ledikant als box.
  • Kies een hotel in een buurt waar ´s avonds ook wat te beleven is
    Als de baby ´s avonds slaapt kan je om beurten toch nog even een uurtje de straat op om rond te kijken in de buurt van het hotel. Meestal kwamen we rond een uur of 7 terug en dan lag Kay inmiddels al uitgeteld in de rugdrager te slapen. Nadat wij gegeten hadden gingen we (afzonderlijk) voor de b.v. Chinese voetmassage naar de overkant van het hotel of gewoon een rondje lopen in de buurt.
Aankomst en vertrek op en van bestemming en thuis
  • Vervoer
    Zorg dat zowel thuis als op de bestemming het vervoer van en naar huis, resp. het hotel geregeld is. Zeker in ons geval, na een vlucht van ±12 uur, vonden we het erg prettig dat we ons niet druk hoefden te maken over hoe we met onszelf inclusief onze grote baal bagage naar het hotel moesten transporteren.
  • Jet-lag
    Wij reisden naar het oosten waardoor 00:00 nederlandse tijd, 07:00 locale tijd werd. Normaal als je weet dat je naar een andere tijdszone reist hou je daar een beetje rekening mee door tijdens de vlucht zo veel mogelijk te slapen. Een baby doet dit niet en houd jou ondertussen ook wakker. Resultaat: een wat zwaardere jetlag dan je gewend bent. (Hier helpt het weer om een late vlucht te pakken zodat de baby tenminste zal gaan slapen).
Buggy of Rugdrager (of babybjörn)
Wij hadden een buggy en een geleende rugdrager meegenomen. De buggy hadden we uiteindelijk toch maar meegesleept omdat we zoiets hadden van "stel dat het toch te zwaar wordt met de rugdrager" of "wat als hij niet in de rugdrager kan slapen". Op zich was het wel zwaar met de rugdrager (want Kay weeg toch al snel 12 kg), maar de voordelen waren zo groot dat we maar één keer (op de eerste dag) voor een korte wandeling de buggy hebben gebruikt. Voordelen van de rugdrager zijn:
  • De baby kan contact maken
    In Hong Kong had Kay makkelijker en sneller contact met de locale bevolking dan z´n ouders. Dit kwam vooral omdat hij op oog hoogte in de rugdrager zat en zo heel makkelijk oog contact kon maken (waarschijnlijk ook omdat chinezen gek zijn op kinderen).
  • De baby zit niet al te veel in uitlaatgassen
    Het is meer een gevoelskwestie, maar ´t kind zit hoger waardoor je (zeker in een drukke stad als Hong Kong) minder het idee hebt dat de baby continu uitlaatgassen aan het inademen is.
  • De baby heeft genoeg om te zien
    Omdat de baby qua ooghoogte op dezelfde hoogte zit als volwassenen valt er meer interressants te zien. Hij/zij kijkt niet continu tegen een woud van benen aan en de meeste dingen die leuk zijn om te bekijken hangen toch op een goed zichtbare hoogte voor volwassenen en niet op een goed zichtbare hoogte voor babys in een buggy.
  • Niet alle straten zijn glad geplaveid
    De 5e dag gingen we naar Macau, 45 minuten varen van Hong Kong. De oude binnenstad van Macau is Portugees koloniaal en heeft straten met klinkers (ongeveer zoals die ook op de Dam in Amsterdam liggen). Dit zou niet te doen zijn met een buggy (netzo als de Dam in Amsterdam niet te doen is met een buggy). In een rugdrager heeft de baby nergens last van.
  • Ook in een rugdrager kan de baby slapen
    Het ziet er niet uit als de baby in de rugdrager slaapt en in het begin ga je ook extra voorzichtig lopen en voel je je bijna schuldig dat je toch doorloopt. Maar je zal al snel merken dat hij/zij ook in een (schijnbaar) ongemakkelijke houding prima kan uitrusten.
In Macau kwamen we een paar Amerikanen tegen die met hun dochtertje van 4 maanden op reis waren. Zij werd in een babybjörn vervoerd, dit heeft ongeveer dezelfde voordelen als een rugdrager. Je kind moet echter niet al te zwaar zijn.

Eten
  • Schaf portable kinderstoel aan
    Wij hebben een zogenaamde Sack'n seat, hiermee kan je van een gewone stoel een kinderstoel maken (en het is super licht en super compact). Niet elk restaurant (lees: bijna geen enkel) heeft een kinderstoel en in de kinderstoelen die ze in Hong Kong hadden kon je de baby niet vastzetten.
  • Ga voordat je vertrekt in een restaurant eten
    Test voor je vertrekt hoe de baby zich houd in een restaurant en of hij/zij ook gewoon mee wil eten. Wij waren voordat we op reis gingen met Kay in een Nepalees en Turks restaurant gaan eten wat hij erg lekker vond (en ons enige zekerheid gaf dat het tijdens de vakantie ook wel goed zou gaan).
  • Laat de baby van te voren wennen aan de "smaak" van de bestemming
    Voordat we vertrokken, zijn we al begonnen om ´m te laten wennen aan de smaken die we op de reisbestemming verwachtten. In het geval van Hong Kong waren dat dus noodles, rijst, soja saus, etc.
  • Ga op zoek naar een goed gesorteerde supermarkt
    In Hong Kong had Kay het na 3 dagen helemaal gehad met (witte)rijst. Dus zijn we opzoek gegaan naar een supermarkt waar we bruinbrood konden kopen (niet heel makkelijk in China, aangezien men daar geen brood eet, maar 3x daags rijst, en al helemaal geen bruin brood).
  • Gebruik roomservice
    Het is misschien wat suf om op je kamer te eten, maar reizen met een baby is vermoeiender dan je denkt en je vind het daardoor helemaal niet erg om op de kamer te eten, de baby in bed te stoppen en jezelf een uurtje daarna.
  • Ga met een baby op vakantie die jonger is dan 6 maanden
    Dit ging in ons geval niet op, maar babies van 6 maanden en jonger hebben over het algemeen een diëet dat uitsluitend bestaat uit melk. Als je helemaal mazzel hebt gaat de baby nog aan de borst en heb je dus altijd eten van goede kwaliteit bij de hand.
    We hoorden wel van het amerikaanse stel met de baby van 4 maanden dat we tegen kwamen dat het verboden was om in Macau (en waarschijnlijk ook Hong Kong) in het openbaar borstvoeding te geven (alhoewel er natuurlijk altijd wel een oplossing met een doek en een afgelegen hoekje in een restaurant te vinden is), hou er dus rekening mee dat de attitude wat betreft borstvoeding op de vakantiebestemming anders kan zijn dan in Nederland.
Wat doen we op de bestemming?
  • Doe de eerste dag extra rustig aan en probeer te slapen.
  • Doe daarna gewoon de leuke dingen die je thuis ook als uitjes zou doen. Bezoek musea, markten, bezienswaardigheden, dierentuinen, etc. Loop niet onnodig veel (langs te drukke autowegen) en maak goed gebruik van het beschikbare openbaar vervoer (Hong Kong heeft b.v. een perfect metrostelsel). Let wel op dat de baby niet te moe wordt, slapen in een rugdrager of buggy gaat prima, maar zoek liever in dat soort gevallen een rustig park, cafe/restaurant of een museum op waar hij/zij eventueel even een dutje kan doen.

Conclusie
Laat services waar je gebruik van maakt (de vliegmaatschappij, hotels) weten dat je met een baby komt. Het programma wat je kun afwerken tijdens de vakantie zal wat minder zijn dat je gewend was voordat je een kind had. Daar staat tegenover dat je alles vele malen intenser beleeft. Met een baby maak je veel sneller contact met de locale bevolking (Kay is verschillende malen op de foto gezet door onbekende mensen) en andere reizigers met babys. Je neemt eerder te veel spullen mee voor de baby dan te weinig. Uiteindelijk viel het allemaal ontzettend mee en hebben we zeer veel lol gehad. Het was een geweldige ervaring die we niet snel zullen vergeten.