donderdag 15 januari 2009

Oudergesprek KDV

Vorige week woensdag hadden we een oudergesprek bij het KDV. Het was ons eerste gesprek bij de Pandaberen dus ik was benieuwd. Vanochtend was het bijvoorbeeld weer eens raak toen het draakje weigerde zijn schoenen aan te trekken en hij zich vol verdriet op de grond gooide roepende dat 'mamma stout was en niet hij'.
Marita vertelde haar verhaal aan de hand van een observatieformulier WiS (Welbevinden in Situaties). Uit de lijst bleek dat Kay overal, behalve 'Eten en drinken', een 1 had gescord (het hoogste cijfer). De 2 ging erover dat hij 'niet altijd tevreden was'. Marita legde uit dat hij na 2 boterhammen er vaak nog een wilde. Dit terwijl zijn ouders de leidsters 'verboden' had om hem meer dan 2 boterhammen te geven. We begrepen onmiddelijk het probleem. Kay is gek op brood. De regel hadden we juist ingesteld om hem wat minder brood te laten eten zodat hij eindelijk eens trek ging krijgen in het avondeten.
Marita vertelde dat ze zo blij was dat Kay zo eerlijk was. Als Morris huilend naar haar toe kwam lopen hoefde ze maar aan Kay te vragen wat er gebeurd was. Hij vertelde dan zonder schroom dat hij Morris een klap met de hamer had gegeven. Marita kon hierdoor niet te lang boos op Kay blijven ondanks dat hij natuurlijk wel in de hoek gezet werd. Gelukkig maar dacht ik als moeder.
Verdere opmerkingen op het formulier waren: onder 'vrij spel'- 'Kay legt vaker beslag op bepaald speelgoed. Hij kan moeilijk mee omgaan als een ander kind b.v. de hamer heeft.
Bij 'gestructureerde activiteiten' stond: Zijn grote vriend is Filip. Daar wil hij altijd samen iets mee doen (knutselen)..
Bij het naar buiten lopen haalde ik opgelucht adem. Het viel allemaal mee. Kay was helemaal thuis bij de Pandaberen. Volgens de leidsters ontwikkelt hij zich prima, kletst wat af, heeft genoeg vriendjes en is slechts af en toe een beetje ondeugend.