maandag 12 maart 2007

Babylab

Kay was nog maar net terug op nederlandse bodem of hij werd door ons ter beschikking gesteld aan de wetenschap. Dit is minder dramatisch dan het klinkt; (ver) voordat we op vakantie gingen had Jitske Kay opgegeven als voor het babylab in Leiden. In dit lab doen ze onderzoek naar baby´s. Toevallig wilden ze Kay graag voor een onderzoek van 1 jarige baby´s en dat betekende dat hij rond zijn verjaardag gevraagd werd te komen. Ik maakte een afspraak op de dag dat we terug kwamen.
We hadden de hele dag zoiets van "afwachten hoe het met Kay gaat en als het nodig is bellen we alsnog af". Toch leek Kay ons 's middags fris genoeg dus reisden we af naar Leiden.

Het eerste onderzoek concentreerde zich op de reactie van een baby aan de hand van filmpjes (een bal rolt van een helling, het midden van de helling wordt van het zicht afgeschermd door een schot, de bal stopt net tegen het schot, de bal en het schot worden verwijderd en er blijkt een obstakel te staan waartegen de bal aan was gestopt).
Hierbij wordt gelet op de reactie op onnatuurlijke situaties (een bal rolt van een helling, de bal stopt tegen een schot, de bal en het schot worden verwijderd en er blijkt een obstakel te staan op een plaats waar de bal niet gestopt is). Kay reageerde vrij onrustig, door steeds om zich heen te kijken, maar maakte toch het onderzoek af. Ondanks dat hij niet helemaal stil was mocht hij toch meedoen aan het volgende onderzoek. Bij dit onderzoek mocht hij (onder bepaalde omstandigheden) op een knop drukken. Zodra Kay de knop in de gaten kreeg rukte hij zich los en begon te drukken. De onderzoekster keek me beteuterd aan: dit was wel erg snel.. Ze had het programma op haar computer namelijk nog niet aan staan. Halverwege verloor Kay zijn concentratie (jetlag?? of heeft hij dan toch de neurotisch inslag van zijn moeder). Hij keek om zich heen en begon zich los te rukken en kei hard te huilen. De onderzoekster voelde zich genoodzaakt het onderzoek af te breken. Het derde onderzoek hebben we maar niet gedaan. Het leek wel of iedere prikkeling er een te veel was. Ondanks dat kreeg hij toch zijn ´bachelor-baby-in-control´ diploma.