zaterdag 16 februari 2008

Tempels en navels

De eerste dag bleven we in Luxor en bezochten het tempel complex van Karnak. Vanaf de boot was het ongeveer 15 minuten lopen naar de tempel en we konden het grootste deel langs de Nijl oever lopen. Aangekomen (het begon inmiddels behoorlijk warm te worden) besloot Jitske een petje te kopen. We liepen naar een kraampje en het eerste hossel-avontuur kon beginnen. De verkoper startte met 10 euro (100 Egyptische ponden) wat natuurlijk veel te duur was. Na enig aandringen werd het bedrag 4 euro. Daarna liet de verkoper een foto van zijn dochtertje (2 en een half) zien en nodigde ons uit om bij hem thee te komen drinken, hij vond namelijk dat zijn dochter prima geschikt was om met Kay te trouwen. Na dit beleefd afgeslagen te hebben vertrokken we snel richting de tempel.

In de tempel was Kay helemaal in zijn element. Overal lagen stenen en ook de hierogliefen op de muren en pilaren vond hij erg leuk - vogels, voeten, benen, bijlen - hij herkende alles. We gingen na een uurtje richting de boot, waar Kay wat kon rusten en kon pootje baden in het ijskoude zwembad op het dak van de boot.

's Avonds bezochten we het Luxor museum waar Kay achterna gezeten werd door hordes egyptische meisjes. Hij was echter vooral geïnteresseerd in de navels van de beelden die daar stonden; oog in oog met de mummie van (vermoedelijk) Ramses I liet hij ons weten dat deze ook voeten had.